A kopolit – Röviden az üvegről

Ki ne ismerné, gyárak, üzemcsarnokok, lakótelepi házaknál (lépcsőházakban) kialakított „U” alakú, különböző méretű üvegfalakat. Egykori beépítésénél, rakták duplán, összeforgatva, összekapcsolva (lépcsőházaknál), de üzemekben, gyárak falát egysoros fésűs, vagy kapcsos kivitelben is.

Régi, és akkor korszerű építési technológia volt a kopolit üvegből készített fal: egykor a miskolci üveg gyár öntötte, 25 cm-es talpszélességben, folyamatosan. Sajnos az időjárás viszontagságai, az épületek diletációs mozgása, valamint a szerkezetek korrodálása miatt az egykor beépített üvegek sorra repednek, törnek.

A megrepedt, törött üveg igen veszélyes, mondhatni életveszélyes: az alul törött üveg akár ki is csúszhat a helyéről, megbontva, így az egész falat. Törésvonala hosszirányba terjed, és mint egy borotva vagy éles bárd – a nagy súlyából eredően – minden útjába kerülő dolgot kettévág!

Találkoztam már költözködéskor, véletlenül kitört, és ezáltal megbomlott lépcsőházi fallal, ami már az alján meg volt repedve, de cseréltünk már a tetőn lévőt, az elöregedés miatt amúgy is törött volt, de volt már olyan is, melyet a viharos orkán erejű szél bontott meg.

Jelenleg beszerezhető üveg, talpszélessége 26,2 cm 6 mm vastagságban, létezik sima, valamint drótbetétes kivitelben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .